Web Analytics Made Easy - Statcounter

مردم دارالارشاد اردبیل همه ساله ماه محرم را با واگویی واقعه تلخ کربلا و آئین طشت‌گذاری آغاز می‌کنند که روایتی از مظلومیت امام حسین(ع) در مقابل اندیشه ظلم و لشکر کفر است. ۱۰ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۱ استانها اردبیل نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، گاهی مصباح‌الهدی می‌خوانندش و گاهی سفینه نجات.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آسمانی که ابرهای گریه را در آغوش کشیده اما حکایت دیگری به رخ مردم شهر می‌کشد. کنار در ورودی مرقد شیخ دسته دسته آدم سیاهپوش ایستاده است.

دیگر هر کوچک و بزرگی می‌داند که عزای بزرگی آغاز شده و شهر رخت سیاه به تن کشیده است. جایی در مقابل در ورودی به دسته مردانی که پیراهن بلندشان بر روی کتف دو حلقه گرد دارد و پوست به خون نشسته از آن بیرون زده، رسیده‌ام.

آئین طشت‌گذاری در مجموعه میراث جهانی بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی به روایت تصویرروایت تصویری از هنگامه عزاداری در اردبیل با آئین طشت‌گذاریاردبیل| طشت‌گذاری میراثی معنوی در بازخوانی تاریخ کربلا است + فیلم

زن‌های چادر به سر در کناری ایستاده‌اند. حاشیه امنی که حرمت مراسم حفظ شود. بعد از ورود دسته عزاداری به حریم  بقعه شیخ، زن‌ها به راه می‌افتند. چهره هیچ کس خندان نیست. نه از برای حال و هوای آئینی که گفته می‌شود بیش از 6 قرن سابقه دارد و نوای مظلومیتی گمشده در تاریخ است بلکه از برای ماتمی که هر ساله در محرم زنده می‌شود.

دسته عزاداری نوای یا حسین را سوزناک و آهسته زمزمه می‌کند. مردهای زنجیر به دست با نظم پشت سر هم قطار شده‌اند و به صحن اصلی که می‌رسند حلقه بزرگی تشکیل می‌دهند. دست‌ها به امید به آسمان کشیده می‌شود. امیدی از بخشش و نجات از هر بدی و تلخی و تاریکی.

ای قتیل العبرات این عزای شهادت تو است. مرقد شیخ صفی رنگ عزا گرفته است. از قرن‌ها پیش هر محرمی که در گردش احوال روزگار پیش آمده مرقد شیخ را عزادار ساخته است. عزایی که تمام نمی‌شود. انگار تا بشریت هست زخم مظلومیت حسین(ع) هر انسانی را به گریه مبتلا می‌سازد.

زن مسنی زیرلب دعا می‌خواند. حاجتی دارد انگار. زمانی مرقد شیخ دارالامان شناخته می‌شد و امروز در 29 ذی‌الحجه طشت عزای حسین(ع) پناه هر بی‌پناه و امید هر ناامیدی شده است.

آغاز عزاداری‌های ماه محرم با آیینی کهن

زن مسن چادر به دندان گرفته تا حرمت عزایی که سال‌ها است در دل تاریخ تکرار می‌شود نشکند. مردان سر به زیر وارد بقعه می‌شوند. بنایی به قدمت خاندان جلیله صفوی که زمانی نظر یونسکو را هم به خود جلب کرد و به واسطه تاثیرگذاری در هویت و تاریخ و فرهنگ این خطه به ثبت جهانی رسید.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اردبیل می‌گوید: طشت‌گذاری یکی از 10ها آئین عزاداری استان اردبیل است که برای احیای آن تلاش می‌کنیم.

نادر فلاحی معتقد است اردبیل غنای کم نظیری در مراسم آئینی و مذهبی دارد و همین که در کتب تاریخی از آن به عنوان دارالارشاد یاد می‌شود گواه این موضوع است.

طشت‌گذاری امسال با شکوه‌تر از سال‌های قبل به‌میزبانی عارفی نامدار و شیخی معتمد و محترم برگزار می‌شود. مرد و زن، کوچک و بزرگ مهمان شیخ و میزبان آئینی هستند که از مظلومیت امامی می‌گوید که مطابق روایات، خود را قتیل العبرات خوانده است. یعنی آن کسی که برایش بسیار اشک می‌ریزند و با اشک از او یاد می‌کنند.

اردبیلی‌ها همه ساله از نخستین روز ماه محرم با مراسمات مختلف واقعه تلخ کربلا را بازخوانی می‌کنند که نخستین آئین‌ طشت‌گذاری است. آئینی که به یاد لب تشنه امام حسین(ع) و یاران وی در تمامی مساجد، برخی حسینیه‌ها و حتی منازل برپا می‌شود.

به گفته محقق تاریخ اردبیل این آئین از 27 ذی‌الحجه و در مسجد جامع شهر اردبیل آغاز شده و در ادامه در مساجد اصلی محلات شش‌گانه اردبیل برگزار می‌شود.

بیوک جامعی طشت را نمادی از تشنگی یاران حسین(ع) دانست و گفت: به صورت نمادین دسته‌های عزاداری محلات، طشت را در گوشه‌ای از مسجد قرار گرفته و آن را با آب پر می‌کنند. طشت‌های عزا تا پایان ماه محرم  در آن محل باقی می‌ماند و در نهایت آب آن به عنوان تبرکی از عزای امام حسین(ع) در بین عزاداران تقسیم می‌شود.

طشت عزای حسین (ع) از نخستین روز ماه محرم درست در هنگامه‌ای که کاروان او به کربلا رسید در مساجد اردبیل پر از آب شده است.

طشت نمادی از آزدگی حسین(ع) در مقابل دشمن است

روایت است که به دستور امام حسین(ع) در روز 27 ذی‌الحجه برای سیراب کردن لشکر حر که برای قتل او و یارانش به کربلا رسیده بود و از گرمای بی‌امان عطش داشت، تمامی آبی که در مشک‌ها بوده را در طشت‌ها ریخته‌اند تا اسب‌ها و سواران از آن بنوشند و رفع عطش کنند.

آزادگی در مقابل لشکر دشمن که با تشنگی طفلان حسین(ع) پاسخ داده می‌شود. این روایت تاریخی اساس آئین طشت‌گذاری است که در سال 89 با تکیه بر عزاداری ماه محرم در اردبیل به ثبت ملی رسید.

مردان سیاه‌پوش از عزای حسین(ع) طشت را در کنار مرقد شیخ صفی با مشک‌های سفالی پر از آب کرده‌اند. کفش‌های جفت شده یکی یکی بدرقه می‌شود و عزاداران محله عالی‌قاپو برای طشت‌گذاری مساجد دیگر رهسپار می‌شوند.

نه تنها در مساجد بلکه در حسینه‌ها و برخی منازلی که روضه‌خوانی خواهد داشت نیز طشت‌گذاری انجام می‌شود. آسمان همچنان ابرهای سیاه خود را در آغوش کشیده است. چکه‌های اشکش به زمین خسته از جهل و کفر اصابت می‌کند. امام مظلوم فریاد می‌زد آزاده باشید اگر دین ندارید.

روی زمین سیاه است که تن زخمی حسین(ع) را در آغوش کشیده. اشک‌های آسمان هم آتش نهفته بر دلش را آرام نمی‌کند. زخم حسین(ع) ابدی است بر دل تاریخ، بر دل آزادگی، آن زمانی که از اندیشه کفر شهر و دیار را ترک گفت و آن زمان که با لب تشنه در مقابل دشمن ایستاد و چه داغی بود بر زمین روسیاه آن لحظه که جسم بی سر حسین(ع) را در دست گرفت.

طشت‌گذاری در اردبیل مقدمه عزاداری‌های ماه محرم است، مقدمه هنگامه خون و ماتم و هنگامه شوری از وام‌داری و خجلت.

گزارش از ونوس بهنود

انتهای پیام/ح

R41374/P/S6,49/CT6

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۶۶۲۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وعده صادق نمایشی از قدرت مکتب کربلا بود

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله عبدالحسین معزی ظهر یکشنبه در آئین تودیع و معارفه مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در هلال احمر اردبیل اظهار کرد: آموزه های کربلا نه تنها جوانان ما را در دوران دفع مقدس به اوج سلحشوری و ایثار رساند بلکه امروز جوانان غیرتمند این سرزمین در سنگر دفاع از این نظام و دستاوردهای انقلاب در صحنه حاضر هستند.

وی خاطرنشان کرد: فرزندان رشید این ملت و سرو قامتان سپاه پاسداران در عملیات غرورآفرین وعده صادق چنان انتقامی را از دشمنان گرفتند که برای همیشه درس عبرت برای مستکبران و مستبدان باشد.

نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: در تداوم این حرکت عزتمندانه دانشجویان دانشگاه های آمریکایی و اروپایی نیز برای اعلام بیزاری از صهیونیسم خیزش عظیمی را به راه انداخته اند که نتیجه هلاکت رژیم صهیونیستی خواهد بود.

معزی بیان کرد: این دانشجویان در مقابل کاخ سفید و مراکز حساس اروپا فریاد حمایت از غزه و توقف کشتار بیرحمانه در این سرزمین را سر داده و بر اضمحلال صهیونیسم جهانی تاکید دارند.

وی افزود: قطعاً این خیز عظیم آزادیخواهان جهان بنیان صهیونیسم و رژیم جعلی اسرائیل را که به کودک کشی و نسل کشی معروف است از بین برده و زمینه آزادی مظلومان جهان را از یوغ استکبار فراهم می آورد.

نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران با اشاره به ماموری هلال احمر به عنوان تعهدات بین المللی و خارج از مرزها اظهار کرد: هرچند هلال احمر با حوادث غیرمترقبه شناخته شده است اما این مجموعه ماموریت کاستن از آلام بشریت را در کنار انجام وظایف و رسالت بشردوستانه برعهده دارد.

آیت الله معزی با قدردانی از مسئول سابق نمایندگی ولی فقیه در هلال احمر اردبیل تصریح کرد: حجت الاسلام اکبر قیامی در مسئولیت جدید این نهاد تلاش خواهد کرد تا رسالت سنگین این مجموعه به شکل شایسته انجام شده و ماموریت ها در راستای اعتلای هلال احمر به سرانجام برسد.

کد خبر 6091101

دیگر خبرها

  • پیشرفت ۷۵ درصدی پروژه احداث فرودگاه بین المللی کربلا
  • وعده صادق نمایشی از قدرت مکتب کربلا بود
  • پرداخت ۶۰ درصد بودجه مصوب اشتغال مددجویان کمیته امداد اردبیل
  • تصاویری از نوه و نتیجه امام خمینی در مراسم عزاداری فوت عروس ارشد امام (ره)
  • فعالیت ۲۹ موکب همدان در ایام اربعین در نجف و کربلا
  • اعتراضات دانشجویی در ⁧آمریکا⁩ بیانگر مظلومیت فلسطینیان است
  • از مشهد تا کربلا با پای دل در طولانی‌ترین پیاده‌روی اربعین
  • تجلیل از راویان فعال روحانی موسسه فرهنگی روایت سیره شهدا
  • رسانه های انساندوست صدای رسای مظلومیت مردم فلسطین
  • عزاداری زنان با لباس‌های عجیب و غریب در خیابان